Om man säger till någon att man ska köpa olja är deras första tanke att man talar om att gå ner till affären och inhandla lite olivolja till matlagningen. Det kan ju självklart alltid vara en god investering för köket och det allmänna välmåendet. Den betalar sig väl med ett gott liv. Men är man ute efter olja som kan köpa en annan livskvalitet handlar det förmodligen om råolja.

God investering

Ordvitsen till trots är faktiskt köp av råolja en mycket god investering. Visst kan man köpa massageolja eller duscholja som är så exklusiv att den kanske i obruten förpackning inte tappar sitt värde. Eller en ätbar olja på linfrön eller oliver som är unik för någon liten by i italienska alperna att den är tusentals kronor mer än vad man betalt för den. Men när det kommer till handel med råolja är faktiskt marknaden mer stabil är många andra. Valutor och guldpris böljar mycket mer än det svarta guldet – oljan.

De senaste åren har tillfälliga brister och flera av östländernas ökande förbrukning av olja fått oljepriset att stiga till rekordhöjder. Man kan till exempel titta på den amerikanska jätten Exxon som redovisade rekordstor vinst för 2011 tack vare till synes ständigt stigande olje-priser. Även världens rikaste man är i oljebranschen. Tack vare fonder och banker kan man som privatperson idag investera i olja och andra råvaror på samma sätt som man köper aktier. Den enda skillnaden är att man som sagt idag verkar har större chans till avkastning och till större avkastning om man köper just olja. Tänk bara hur mycket olivolja eller massageolja man kan köpa för vinsten!