Nu är vinterkylan här på riktigt över landet och det innebär inte bara stundande förkylningar och kalla fötter utan även torr och känslig hy – men det finns en hel del smarta knep att undvika den irriterade vinterhyn.

ansiktsmaskNågot som är extra viktigt när temperaturen sjunker under nollan är att vara noga med sin hudvård för att undvika irriterad och känslig vinterhy som de flesta utav oss nordbor drabbas av under vinterhalvåret. Till exempel tipsar modetidningen Elle om en hel del bra och prisvärda produkter som man kan använda sig av, men egentligen spelar det ingen roll vilket märke man använder. Det hela handlar nämligen om att hitta en produkt som passar ens egen hudtyp och det problem man behöver behandla just nu. Och då kan det krävas att man köper på sig en arsenal av olika produkter för olika områden då en och samma kanske inte passar på alla ställen i ansiktet eller behandlar alla problem lika bra. Sen gäller det även att veta hur man behandlar sin vinterhy på bästa sätt – men som tur är har tidningen Veckorevyn komponerat en användbar guide som bland annat tar upp hur man använder produkterna man köpt på sig på bästa möjliga vis:

  • Fråga proffsen – var inte rädd att fråga personalen i den butik där du inhandlar dina produkter om vilka du bör satsa på, de är trots allt där för att hjälpa till och är proffs inom sitt område. Har dessutom turen att träffa på en riktigt bra hudvårdsspecialist kan du få råd och tips om nya produkter och kanske till och med få med dig ett gäng prover hem för att testa om de funkar för dig.
  • Skrubba bort gamla hudrester – vill man behandla sin hy gäller det att vara noggrann i förarbetet, se därför till att få bort alla gamla hudrester innan du smetar på nya produkter och var försiktig. Huden i ansiktet är extra känslig så börja med att tvätta noggrant i ljummet vatten och skrubba sedan med en mjuk handduk i cirkelrörelser istället för att använda en bodyscrub som många felaktigt gör. Sen sköljer du ansiktet igen och sätter på dina produkter.
  • Punktbehandla – olika punkter i ansiktet behöver olika återfuktning så smörj extra på torrare partier och mindre på andra, och kanske behöver du här växla mellan olika produkter för olika områden.
  • Smörj INTE innan du går ut – att smörja in sig med återfuktande krämer innan du går ut i minusgrader ger motsatt effekt, smörj därför in dig innan läggdags så låter du dessutom huden få rikligt med tid på sig att absorbera krämerna och mjukas upp.

Återfukta hela kroppen

skönhetDet är inte bara ansiktet som påverkas av vinterkyla, det gör resten av kroppen också. Därför är det precis som Expressen skriver viktigt att hålla hela kroppen återfuktad och därför kan det vara bra att lägga en del saker på minnet. Till exempel är krämer med karbamid i sig bra eftersom detta ämne är fuktbindande, kläder av bomull andas och är bra för kroppen och om man duschar eller badar ofta ska man veta att detta torkar ut kroppen – så det bör man bara göra två-tre gånger i veckan och då använda dusch- eller badolja i stället för duschkräm.