Att våra vänner i grannlandet Danmark kan det där med sagoberättande och möbeldesign har vi känt till sedan länge. Något annat de visat sig vara bra på de senaste åren är klädskapande och mode. Vi har Danmark att tacka för flera kända modemärken och affärer, som till exempel Vila, Henrik Vibskov, Bruuns Bazaar och Humör, för att bara nämna några.

Drottning Margerethe och prins HenrikVilket humör är du på?

Danska Humör beskriver sig själva som en sorts ”mode-Lego”, där man erbjuder kunderna olika ”bitar”, eller plagg, som de sedan kan sätta ihop på sitt eget, personliga sätt. Märket kännetecknas av färgstarka kläder med stora, kaxiga mönster och tryck. Vad sägs till exempel om röda kalsonger med blå prickar, en marinblå t-shirts med ”HUMÖR” tryckt lodrätt längs ena sidan eller ett par jeans så baggy att din mest extreme hiphop-polare skulle bli imponerad? Om du är sugen på att shoppa plagg från Humör kan du följa denna länk: http://www.topstreetwear.com/se/marken/h/humor.

Kommersiellt vs exklusivt

VILA är ett märke de allra flesta unga tjejer i Sverige känner till och tycker om. De är ett ”underföretag” till företaget Bestseller, som förutom VILA även äger märkena Jack & Jones, Only, Vero Moda, Pieces med flera. Bestseller är ett familjeföretag som grundades år 1975 och som idag har mer än 12 100 personer anställda. Medan VILA är ett ganska ”kommersiellt” märke, med trendiga kläder för en bred publik, erbjuder Henrik Vibskov ett mer extravagant mode som kanske inte alla varken uppskattar eller har råd med. Henrik tog examen från Central Saint Martins College of Art and Design i London år 2001, och då hans examenskollektion hade mönster med grisar har det blivit något av hans signum. Några kändisar som synts i Vibskovs kläder är bland andra M.I.A., Kanye West, Sigur Rós och Lou Reed.