Att plastikoperera sig har blivit allt vanligare i Sverige, även om länder som Sydkorea och Brasilien ligger långt före. I Sydkorea är den vanligaste operationen en ögonoperation och det är även ganska vanligt i Sverige, även om fettsugning är det allra vanligaste här.

451378-marking-abdomen-for-cosmetic-correction-surgery (1)

I Expressen kan man läsa om att plastikoperationerna blivit oerhört populära i Sydkorea de senaste åren och att landet blivit den största plastikkonsumenten. USA var länge det land där allra flest plastikoperationer utfördes och sedan tog Brasilien över förstaplatsen. Men nu är det alltså Sydkorea som ligger i topp och ingenstans utförs fler sådana här operationer per capita än i Sydkorea. Bara under 2012 lät så mycket som var femte kvinna i huvudstaden plastikoperera sig. Det absolut vanligaste ingreppet i landet är att ändra ögonlocken så att de ser rundare ut men det är även vanligt med fettsugningar och näsoperationer. En operation som blivit allt populärare i år är den operation som gör att det ser ut som att man ler hela tiden. Så kallad ”smile surgery” gör framförallt många kvinnor för att få ett bättre leende.

Allt fler vill operera sig

Även om det inte är lika vanligt att genomgå en plastikoperation i Sverige som i Sydkorea har det faktiskt blivit allt vanligare i Sverige också. Redan för tio år sedan skrev Svenska Dagbladet att var fjärde ung kvinna är beredd att skönhetsoperera sig. Vad gäller hela befolkningen var mer än var tionde svensk beredd att genomgå en plastikoperation. Varför så många kan tänka sig att skönhetsoperera sig beror mycket på att det inte längre är tabu att göra det. Tidigare försökte man febrilt att dölja det faktum att man genomgått en operation men nu är det faktiskt mer tillåtet att bry sig om sig själv och sitt utseende. En del av ökningen tros även bero på att det nu är mycket säkrare att genomgå en sådan här operation än det varit tidigare. Exakt hur många som faktiskt lagt sig under kniven är svårt att säga eftersom i princip alla plastikoperationer utförs på privata kliniker. Men man tror att det handlar om ett ganska så stort antal operationer varje år.

De vanligaste ingreppen 428518-doctors-at-operation-room

Om man funderar på att genomgå en operation kan man läsa på lite om olika typer av ingrepp. Detta kan man göra på laserestetik.com eller någon annan kliniks hemsida. Det som de allra flesta förmodligen kommer att bestämma sig för att göra i år är bröstkirurgi eller fettsugning av mage och lår eftersom dessa operationer är de allra vanligaste. Några andra operationer som också är vanligt förekommande är:

  • Ögonkirurgi.
  • Bukplastik.
  • Ansiktslyft.

Men den typ av ingrepp som ökat allra mest de senaste åren är de ingrepp där man får injektioner i till exempel ansiktet. Nuförtiden är det nästan lika accepterat att gå och få botox eller fillers insprutade i läppar eller ansikte, som det är att gå till frisören eller nagelspecialisten. Under 2011 ökade injektionsmarknaden med tio procent och sedan dess har ökningen fortsatt i en ganska så stadig takt. Läs mer.