Den som beställer hem smink och skönhetsprodukter från nätet bör vara lite på sin vakt. Varje år beställer vi svenskar nämligen enorma mängder piratkopierade produkter som faktiskt kan vara skadliga för huden. Är man uppmärksam bör det dock inte vara ett så stort problem.

11394850-tullen-trelleborg

I Metro kan man läsa att Läkemedelsverket går ut och varnar om piratkopierat smink som kan innehålla farliga ämnen. Det här oäkta sminket beställer vi från nätet och varje år beslagtar den svenska tullen tiotusentals piratkopierade sminkprodukter. Sminket kan leda till kraftig allergi och i värsta fall att man får allvarliga frätskador. I takt med att vi handlar allt mer på nätet ökar handeln med dessa piratkopierade produkter. Varorna kommer både från den seriösa och oseriösa marknaden och blufföretagen blir allt bättre på att se proffsiga ut.

Leta efter det här

För att undvika att köpa piratkopierade skönhetsprodukter som både kan ge skador på huden och som är framtagna på ett ojuste sätt, gäller det att vara lite uppmärksam. Man bör fundera både en och två gånger över om den sajt man beställer ifrån är att lita på och är seriös. Några saker man kan titta efter på hemsidan för att se om sajten är genuin är:

  • Om det finns korrekta kontaktuppgifter.
  • Om det finns ett telefonnummer till en kundtjänst.
  • Om det finns någon information och ångerrätt och reklamation.

Dessa saker brukar sällan de oseriösa sidorna ha och genom att hålla utkik efter dessa kan man syna bluffen. Ytterligare något som kan vara ett tecken på att varorna man funderar på att köpa är kopior är att de är så billiga att det låter helt otroligt. Då är det förmodligen lite för bra för att vara sant. Något annat som kan vara ett tecken på en kopia är att det inte finns information om produktens hållbarhetstid eller något ”batchnummer”. De här sakerna kan man dock endast kolla efter när man redan har fått hem produkten. Läs mer. Ytterligare något som man kan leta efter när man ska beställa hem smink på nätet är en svensk sajt. Det finns nämligen en lite mindre risk att produkterna är piratkopierade om de kommer från en seriös svensk sajt. Ett exempel på en sådan här butik är hudvardsbutik.se/sv/, som köper in alla produkter via de svenska generalagenterna.

Företag stämmer blufföretagen 499181-lipstick-on-white

Även de svenska företag som tillverkar exempelvis smink har märkt av att de kommit allt fler produkter som är kopior av deras. I Sydsvenskan kan man läsa att antalet ansökningar från företag som vill att piratkopior av deras produkter ska stoppas har tiodubblats på tio år. När tullen stoppar dessa piratkopior måste rättighetsinnehavaren och importören komma överens om vad som ska hända med produkterna. Oftast brukar det bli så att de kommer överens om att kopiorna ska förstöras. Om importören vägrar förstöra produkterna kan rättighetsinnehavaren välja att lämna in en ansökan om stämning och sedan driva ärendet mot importören. Detta har inte Tullverket något med att göra utan deras uppgift är att stoppa produkterna från att komma in i Sverige.