Går du i tankar om att förstora läpparna, ta bort någon rynka eller är sugen på att göra någon annan sorts skönhetsbehandling? Då är det viktigt att du är noga med att välja en klinik du litar på – och att du definitivt väljer en med erfaren och utbildad personal.

När du ska genomgå ett skönhetsingrepp är det viktigt att du väljer en bra klinik som har koll på olika typer av skönhetsbehandlingar, men säkerställ också att de har utbildning och att de köpt produkterna de använder på rätt väg. Livsmedelsverket varnar nämligen för hur det går att köpa olika typer av fillers och i och med botox via nätet, oavsett om du har behörighet att använda dessa eller inte. Så här säger Marie Olsson som är utredare i medicinteknik på Läkemedelsverket till Expressen om hur man upptäckt att otillåten försäljning av preparaten säljs:

– Vi har fått informationen av tillverkarna själva. De har uppmärksammat att dels produkterna packas om, och dels att man går ut och talar om att man ska använda dem på ett sätt som inte är avsett.

Så kollar du upp kliniken

Något som kan vara bra att känna till om man är sugen på att testa någon form av skönhetsingrepp hos en klinik är att man kan kolla upp om allt med kliniken stämmer. Men det gäller att veta vart du ska titta. Det är faktiskt ganska enkelt och går fort. Börja med att kolla på klinikens hemsida. Ser den snygg ut och finns det utskrivna titlar och information om dem som arbetar där? När man driver en klinik behöver man ha medicinsk utbildning och seriösa kliniker berättar om vilken utbildning man har, vad man arbetat med tidigare och vilken sorts vidareutbildning man har. Är det till exempel en sköterska som ska utföra din behandling bör du till exempel se efter om personen jobbat som sjuksköterska eller vårdbiträde för är man det senare har man ingen utbildning i injektionsteknik men det har en sjuksköterska exempelvis.