Nog är det många som drömmer om jämna, friska och vita tänder i ett brett leende. Allt går givetvis inte att fixa helt hur som helst, men vita tänder kan man få på lite olika sätt. Vi skriver om tillvägagångssätt, risker och tips generellt.

Vita tänder leendeVita tänder är ett tecken på ungdomlighet och friskhet enligt många, och kan uppnås på lite olika sätt. I Aftonbladet kan vi läsa om hur vissa gör så att de tar en mogen jordgubbe som mosas och sedan försiktigt gnuggas över tänderna, ju mer mogen desto bättre – äppelsyran i bäret gör tandytan ren och skapar en vitare look. Likaså använder vissa insidan av ett bananskal för att göra ren tänderna och ta bort vissa fläckar. En del använder dessutom bikarbonat som djuprengöring, med detta bör max användas en till tre gånger om året för att det är så starkt att det kan skada tänderna. Sedan är det givetvis bra att vara noggrann med sin tandhygien rent generellt, för att motverkar och förebygga missfärgningar, gula tänder, karies och lagningar som är omöjliga att bleka.

Vita tänder proffsigt

Lite mindre huskurliga vägar till vitare tänder är att bleka dessa, hemma eller hos tandläkaren med allt ifrån skenor till gel eller väteperoxid. Det som man får vara försiktig med är att inte skada sin emalj, tandens pulpa eller tandens pigment. Expressen skriver mer om dessa vägar till vita tänder här. Det är smidigt att köpa remsor och sedan använda dessa en tid om dagen för vitare tänder, tandblekningskit brukar bli billigare än att gå till tandläkaren och bleka.

I Sydsvenskan kan vi vidare läsa att allt fler går till tandläkaren, frisören eller hemmavid och bleker sina tänder, men det gäller att man använder blekningspreparaten rätt och inte blir allt för girig när det kommer till vithet, man kan skada sina tänder om man inte gör så som man ska. Lite fakta om det som kan ändra tändernas färg listar vi nedan, taget från samma artikel i Sydsvenskan:

* Medfödda missbildningar av tanden.
* Vissa mediciner, bland annat mot acne.tänder leende - liten
* Sjukdomar.
* Slag mot tänderna.
* Rotfyllningar.
* Starkt färgad mat och dryck, som rödvin och kaffe.
* Rökning.
* Åldrandet – tänderna förändras hela livet.

Rökare ska vidare helst inte bleka sina tänder, det hjälper oftast dåligt samt kan eventuellt öka risken att drabbas av cancer, inte heller ammande eller gravida bör bleka sina tänder eftersom det inte finns klar forskning på hur detta påverkar barnet. Fyllningar bleks inte heller och det kan vara bra att vara medveten om inför en eventuellt tandblekningssejour.

En person som har riktigt vita tänder och ett stort amerikanskt leende är Youtube-stjärnan Bethany Mota, som blivit miljonär efter att ha börjat lägga upp små egenproducerade videor på nätet via just Youtube. Numer ler hon vidare i annonser, i reklam för sin egen kollektion kläder och annat liknande. Andra med riktigt stora vita Hollywood-leenden är ju givetvis Jessica Simpson, Julia Roberts och Tom Cruise, men dessa har ju också tillgång och råd med den allra bästa kosmetiken och vård som pengar kan köpa, om en däremot bor i Sverige, är småbarnsförälder med ansträngd ekonomi så finns det